top of page

Tots els problemes tenen solució (Català)

Actualizado: 17 ene 2019

“Tot l’univers ha estat creat del no res” Tao Te King (Lao Tse)




Si una persona és capaç de crear una cosa del no res les circumstancies més insignificants poden conduir al èxit. Quan davant els obstacles de la vida pensem que no tenim res a fer per vèncer-los, quant creiem que ja ho hem provat tot i no ens ha donat resultat, quan mirem enrere i només veiem disgust i frustració és el moment d’emprendre nous camins, nous objectius que ens condueixin a viure la vida que sempre hem volgut.


A vegades quan ens trobem davant de situacions complexes el primer que pensem és que no hi podem fer res, que ja ho em perdut tot... però això no és així, sempre podem crear alguna cosa del no res, alguna cosa que ens faci canviar la perspectiva real de la situació.


Això és el que fem els terapeutes estratègics, buscar aquells mecanismes i recursos que la persona encara no ha utilitzat per tal de vèncer l’obstacle que se’ls resisteix.

Per exemple, una persona que no sap quin camí recórrer per tal de resoldre el seu problema, ja ho ha provat tot i l’evidència li diu que és impossible recuperar forces per seguir lluitant. Arribats en aquest moment cal posar en dubte la lógica i seguir endavant, però cal fer-ho per mitjà de solucions no intentades, amb això vull dir, a través de camins que encara no hem traçat. És impossible i improbable haver-ho provat tot.


Una mentida repetida mil vegades pot arribar a acceptar-se com a veritat. Convertir una cosa petita en enorme a través d’actituds preexistents per tal de donar poder als temors, augmentar els perjudicis o desviar la intenció dels fets són mètodes que poden tenir efecte. Per exemple, es possible fer pensar a algú que no es té res, quan en realitat es té alguna cosa.


Per tal d’exemplificar-ho;


"Una ciutat estava essent assetjada i els seus defensors es varen quedar sense fletxes. Es va ordenar a la gent que fabriquessin figures de palla de mida natural vestides de color negre, els soldats les varen penjar amb cordes sobre les muralles just al fer-se de nit. Les tropes contraries varen perdre infinitat de fletxes perquè disparaven sobre el què creien que eren enemics que escapaven. Les fletxes es varen clavar sobre els homes de palla i els soldats els tornaren a pujar a l’interior de la muralla. En aquest moment es va descobrir l’estratègia i les tropes varen deixar de disparar, però ja era massa tard. Els soldats havien passat de no tenir munició a tenir-ne de sobres. Aquella mateixa nit van baixar per la muralla 500 soldats d’elit. Les tropes assetjadores varen pensar que altre vegada els estaven mentint amb figures de palla i no els varen fer cas. Els 500 homes varen entrar a arrasar el campament enemic i aquests varen fugir en bandada."


Amb aquesta tècnica es poden trobar solucions a milers de problemes, només cal saber-la utilitzar i buscar el moment precís per a ser emprada. A vegades quan creiem que un problema no te solució estem davant una resistència de la nostra pròpia ment, no hi ha problemes sense solució, sinó solucions intentades que no resolen el problema.


Val la pena analitzar quin problema volem vèncer però se’ns resisteix i demanar-nos quines solucions hem intentat i perquè no han funcionat. Un cop fet aquest anàlisi cal buscar solucions diferents, aquelles coses que no hauries pensat mai, aquells recursos que encara no has intentat...


La ment funciona com un tot, com una estructura predeterminada segons la nostra manera de pensar, les nostres conductes i les nostres experiències, però també és dinàmica i com a tal és capaç d’emprendre nous camins si els marquem amb seguretat i força.




Un proverbi àrab diu que la saviesa no es traspassa, sinó que s’aprèn. Per tant, encara pots començar a aprendre nous recursos per fer-te savi.

bottom of page