top of page

Explicar el divorci als fills

Actualizado: 13 feb 2018

No es tracta de dir mentides, sinó d’enfocar l’explicació perquè entenguin que totes les coses que passen a la vida són necessàriament positives per créixer.

Com ho expliquem? Com ens adrecem a un infant i li diem, d’una manera positiva per tal que ho entenguin i que els sigui útil el divorci que es produirà a la seva família?


"Amb el papa (o amb la mama) hem tingut la meravellosa oportunitat d’estimar-nos molt de temps, però ara ens adonem que seríem més feliços vivint separats i, com que sabem que el més important és ser feliços, hem decidit viure cadascú en una casa diferent. És la millor manera que tenim de donar-nos suport: com que quan estem junts no som feliços, i volem ser feliços, ens separem.”

La primera idea que hauríem de transmetre als nostres infants és que ells sempre seran els nostres fills, sempre seran les nostres filles. Els ha de quedar clar que aquest vincle no es trencarà mai. Són els pares i les mares qui se separen, ells s’han separat, s’han divorciat, però cal assegurar i remarcar als fills i filles que continuen sent els nostres fills i les nostres filles, i que la mare o el mare “et continuarà estimant moltíssim. Tu no perdràs ni una goteta d’amor."

La segona idea és que cal transmetre’ls, des de la tendresa i l’amor que els tenim, que sortiran guanyant i molt. Guanyaran comprensió, guanyaran la certesa que la felicitat és central en la nostra família i que ho podem canviar tot quan és necessari per viure-la. Un exemple d'aquesta idea és el següent:

“A la teva vida ara s’hi sumaran més coses. A part d’aquest aprenentatge que l’amor és el més important, s’hi sumaran dues cases, dues habitacions, s’hi sumaran els colors que triaràs per pintar el color de la teva habitació. A la teva vida, s’hi sumaran dos baguls plens de joguines... No hi perds res, el que tenies, ho continues tenint, i s’hi sumen més coses.” Perquè quan la vida es mira per entendre, només es produeixen beneficis.

Per acabar una tercera idea és que cal recordar-los que el més important a la vida és estimar i compartir la felicitat que l’amor comporta. Cal recordar que estimar implica buscar la felicitat pròpia i la de les persones a qui estimem. Seria fals dir que estimem algú si no estem disposats a donar-li suport perquè sigui feliç. Felicitat i amor són cares de la mateixa moneda.

Si no fóssim feliços en la convivència del nostre matrimoni i la nostra casa estigués plena de crits i mals rotllos, què estaríem ensenyant als nostres fills? Aprendrien una cosa errònia: que a la vida hem de renunciar a la felicitat per complir amb la nostra imatge, per tal que els veïns o la família pensin que continuem junts, a fi de... En aquest cas l’error és no separar-se. L’error és continuar mantenint una relació que ja no funciona, en la qual no hi ha felicitat i molt pitjor si hi ha crits, males paraules, mal ambient.

Quan la separació busca la felicitat, no és un problema, sinó la solució. Ensenyar-ho així als nostres fills i filles els ajudarà a veure la vida amb més saviesa.


Activitats per fer amb els fills que ajudaran a viure més positivament el procés:1. El què sumarem...

Es tracta d'elaborar un llistat de coses que sumarem amb la separació:

- Tenir dos castells (cases)

- Viure amb més calma i sense temor a percebre noves baralles...

2. Festa d'inauguració de la nova casa

Us atreviu a preparar una festa per ensenyar la nova casa a les amistats? Es pot preperar una invitació d'allò més creativa

3. Elaborar un llistat que reculli les coses més simples que ens fan riure i ser feliços

- Fer-nos pessigolles

- Regalar un dibuix

- Explicar les nostres aventures del dia a dia

- Abraçades de ratolí ...bottom of page